Wednesday, August 31, 2011

Resipi Kuzi Ayam + Roti Jala

ha, kawan2,adik2,abang2,kakak2..lama dah kita xbersua di sini kan...so, cik mawar nk amek peluang d sini nk share resipi roti jala n kuzi ayam cik mawar..dah pegang pen dan buku dah? ha,jom..

Roti jala: (90 keping)

1kg tepung gandum
6 biji telur (2biji telur amik kuning telur je)
1 1/3 st garam
250 gm mentega/ 275 gm minyak masak
1 1/3 st baking powder
sedikit pewarna kuning/serbuk kunyit
1 tin susu cair
2 liter air
2 st teh esen vanila

Cara2nya:
Panaskan mentega sehigga cair dan biarkan sejuk..seterusnya masukkan semua bahan ke dalam bekas kecuali mentega.Kacau hingga sebati.Masukkan mentega tadi dan biarkan adunan bater tadi selama 20 minit..Sesudah itu blend bater tadi...jikalau bater agak pekat,tambah sedikit air..jangan guna kunyit hidup sebagai pewarna,nanti bau jadi kurang enak...Bater siap untuk dibakar sekarang.
*tips untuk bakar: untuk kali pertama bakar, sedikit minyak perlu d sapu pada kuali..untuk seterusnya tak perlu untuk sapu minyak lagi..Bater tersebut sudah mengandungi minyak...jangan pula bakar terlalu lama,nanti roti jala jadi keras bila digulung..huhu.selamat mencuba cik mawar ucapkan.


Kuzi Ayam : (40 0rg makan)

3 ekor ayam(potong 12@14)
9 biji bawang besar(dimayang)
minyak masak
2 tin susu cair
sedikit buah badam
sedikit kismis
sedikit kacang tanah(digoreng dan dibuang kulit)
1 paket besar rempah kuzi
5 biji kentang(dipotong dadu)
garam dan gula secukup rasa
sedkit air

Cara-cara memasak:
Perap ayam dengan sedikit garam selama 15 minit. Sesudah itu, goreng ia sehingga sedikit kuning.(jngan terlalu masak nanti ayam jadi keras,xsedap)
Sementara itu, goreng bawang sehingga agak garing(sama cam goreng bawang merah untuk tabur dlam sup)Note: guna minyak gorengan ayam tadi,amek separuh je,bagi bawang tenggelam dlam minyak. seterusnya masukkan rempah kuzi dan sedikit air. Kemudian masukkan susu cair, biarkan adunan mereneh..kemudian masukkan ayam tadi..kacau rata,klu agak pekat,tambah sedikit air(kena pandai bajet air tu,jngn sampai agak cair ye kwan2). Lepas tu masuklah bahan2 y selebihnya..Biarkan di atas api kecil,sehingga isi ayam terlebih empuk(tp jgn smpai hancur semua..huhu)...Klu cik mawar,cik mawar suke isi ayam y hancur.huhu.Tadaa dah siap...selamat mencuba...





No comments:

Post a Comment